Speekselproblemen

Speeksel heeft vele belangrijke functies in de mond. Zo houdt speeksel de mond en tanden schoon, gaat het mondinfecties tegen en zorgt het ervoor dat slikken en kauwen makkelijker gaat. Speekselklieren scheiden het speeksel via kleine kanaaltjes in de mond af. Als de speekselproductie om één of andere redenen verstoord raakt, kunnen er problemen in de mond ontstaan.

Wanneer spreek je van speekselproblemen?

Wanneer de speekselklieren niet of niet goed werken, kan dat leiden tot verschillende problemen zoals een droge mond, verminderde smaak, en slikklachten. Ook kan een vieze smaak en pijn in de mond voorkomen, evenals het ontwikkelen van meer gaatjes in tanden en kiezen.

Oorzaken

Er zijn verschillende oorzaken voor speekselproblemen aan te wijzen. Speekselproblemen kunnen voorkomen bij mensen die medicatie gebruiken, zoals medicijnen tegen hoge bloeddruk, allergie, misselijkheid, depressie en angst. Ook bepaalde ziekten zoals het syndroom van Sjörgen, diabetes of nierziekten. Mensen met kanker die bestraald worden aan het hoofd of de hals hebben ook vaak speekselproblemen omdat de bestraling de speekselklieren aantast. Speekselproblemen kunnen ook ontstaan door een infectie in de mond.

Een droge mond voorkomen of verhelpen

Afhankelijk van de oorzaak, kunnen speekselproblemen op verschillende manieren behandeld worden. Wanneer de speekselklieren niet voldoende speeksel produceren, kun je de speekselproductie stimuleren door op hard voedsel te kauwen zoals wortels, komkommer of selderij. Kauwen op kauwgum kan ook effectief zijn. Dit stimuleert de speekselklieren. Speekselproblemen als gevolg van medicatie zijn lastiger te behandelen. Wellicht kan een arts de medicatie of dosering aanpassen. Als de speekselklieren niet meer werken als gevolg van bestraling, zijn er medicijnen om het speeksel te vervangen. Bij speekselproblemen als gevolg van een infectie of schimmel in de mond, kan een arts medicatie voorschrijven. Verder is het belangrijk om de mond goed te blijven verzorgen door tweemaal daags uw tanden goed te poetsen en daarnaast tandenstokers of flossdraad te gebruiken.

Multi-Oral Spray

Multi-Oral Spray is een medisch hulpmiddel dat effectief werkt bij een droge mond en problemen die hierdoor veroorzaakt worden zoals een droog, plakkerig gevoel in de mond, slechte adem, overmatige vorming van tandplak en irritaties in de mond. De spray bevat natuurlijke speeksel stimulerende ingrediënten en plantaardige extracten die de mondflora optimaliseren en schadelijke bacteriën op een natuurlijke manier neutraliseren. Multi-Oral spray verzacht irritaties en verzorgt en optimaliseert het mondslijmvlies. Door de handige doseerspray, verspreidt de vloeistof zich gemakkelijk in de mond en over de slijmvliezen. De spray is eenvoudig in gebruik en overal mee naar toe te nemen. Praktisch voor onderweg, op het werk of op het nachtkastje.
Medisch hulpmiddel. Lees voor gebruik de gebruiksaanwijzing.

Meer informatie over Multi-Oral Spray