Mondklachten

Mondklachten

Een mooi en stralend gebit; wie wil dat niet? De basis voor een mooi en goed gebit is een gezonde mond. In veel gevallen is de gezondheid van de mond ook van invloed op de algemene gezondheid. Een gezonde mond is niet altijd vanzelfsprekend. Er zijn een aantal veel voorkomende mondproblemen die een impact kunnen hebben op de rest van het lichaam.

Aften

Sommige mensen hebben regelmatig last van pijnlijke zweertjes in de mond. Deze aften ontstaan doorgaans door het bijten op de tong en kunnen ze ook de kop opsteken bij een verminderde weerstand of slechte mondhygiëne. Aften zijn vaak slechts enkele millimeter groot maar kunnen in de mond aanvoelen als een zweer. Het kan tot twee weken duren voordat een aft genezen is.

Meer informatie over aften

Droge mond

Het gevoel van een droge mond komt bij iedereen wel eens voor, bijvoorbeeld bij stress of wanneer je ’s nachts wakker wordt. Een tekort aan speeksel veroorzaakt een droge mond. Dit tekort kan ontstaan door bijvoorbeeld het gebruik van medicijnen. Sommige medicijnen remmen als bijwerking de speekselproductie. Dit komt voornamelijk voor bij medicatie tegen hoge bloeddruk, hartritmestoornissen, slaapmiddelen en antidepressiva. Een droge mond kan ook het gevolg zijn van ziekten zoals diabetes, aids of het syndroom van Sjörgen (een auto-immuunziekte). Koorts en diarree kunnen ook oorzaken zijn van een droge mond.

Meer informatie over een droge mond

Slechte adem

Een vies ruikende adem komt bij één op de zeven mensen voor. Het is een ongemak die voor onzekerheid kan zorgen, vooral in sociale situaties. Bacteriën in de mond zijn meestal de oorzaak voor een slechte adem. Deze bacteriën zitten op het achterste gedeelte van de tong en produceren zwavel, wat zorgt voor de onaangename lucht. Naast bacteriën kunnen een tandvleesontsteking, bepaalde medicatie, een droge mond en specifieke voedingsmiddelen zorgen voor een vieze adem.

Meer informatie over een slechte adem door een droge mond

Tandvleesproblemen

Bloedend, rood of gezwollen tandvlees betekent vaak dat het tandvlees ontstoken is. Tandvleesontsteking ontstaat doordat tandplak zich ophoopt op en tussen de tanden en kiezen. Deze tandplak bevat bacteriën die kunnen zorgen voor een ontsteking.

Meer informatie over tandvleesproblemen