Droge mond

Iedereen heeft wel eens een droge mond, bijvoorbeeld na langdurig praten, tijdens een stresssituatie, of bij het ’s nachts wakker worden. In deze situaties is het hebben van een droge mond tijdelijk. Het is ook mogelijk om langdurig last te hebben van een droge mond. Een droge mond voelt niet prettig aan en kan zelfs pijnlijk zijn. Proeven, kauwen en slikken van voedsel kan lastig zijn met een droge mond.

Oorzaken van een droge mond

Bij een droge mond maken de speekselklieren niet genoeg speeksel aan. Dit kan verschillende oorzaken hebben. Medicijngebruik is een belangrijke oorzaak van een droge mond. Sommige medicijnen hebben als bijwerking dat ze de speekselklieren remmen in hun speekselproductie. Dit zijn voornamelijk bètablokkers tegen hart- en vaatziekten en hoge bloeddruk, antidepressiva, antipsychotica, slaapmiddelen, kalmeringsmiddelen en plaspillen.

Een droge mond kan ook veroorzaakt worden door diverse ziektes zoals diabetes, nierziekten, depressie of het syndroom van Sjörgen (auto-immuunaandoening). Ook diarree of uitdroging door koorts kan leiden tot een droge mond. Tenslotte hebben mensen met kanker aan hoofd of hals die bestraling krijgen, vaak last van een droge mond doordat de straling hun speekselklieren beschadigd.

Gevolgen van een droge mond

Speeksel heeft een belangrijke functie. Het fungeert als smeermiddel en zorgt ervoor dat kauwen en slikken makkelijker is. Ook bevochtigd speeksel het mondslijmvlies wat uitdroging voorkomt. Speeksel heeft ook een beschermende en reinigende werking op tanden, kiezen en het mondslijmvlies. Bij onvoldoende speeksel in de mond krijgt tandplak de kans om zich sneller te vormen. Hierdoor ontstaan sneller gaatjes. Bij een droge mond hoopt tandplak zich voornamelijk op langs de randen van het tandvlees. Hierdoor kan tandvlees gaan ontsteken.

Droge mond behandelen en voorkomen

Een droge mond is te behandelen door de speekselproductie te stimuleren. Dit kan bijvoorbeeld door veel te kauwen per hap eten. Wortels of stevige bruine boterhammen eten evenals het kauwen op kauwgum kan helpen. Ook licht zuur voedsel zoals citrusfruit kan helpen bij een droge mond. Wanneer medicatie de oorzaak is van een droge mond, kan een arts wellicht de soort medicijnen aanpassen. Als de speekselklieren helemaal niet meer werken, kan een speekselvervanger uitkomst bieden.

Multi-Oral Spray bij een droge mond

Multi-Oral Spray is een medisch hulpmiddel dat effectief werkt bij een droge mond en problemen die hierdoor veroorzaakt worden zoals een droog, plakkerig gevoel in de mond, slechte adem, overmatige vorming van tandplak en irritaties in de mond. De spray bevat natuurlijke speeksel stimulerende ingrediënten en plantaardige extracten die de mondflora optimaliseren en schadelijke bacteriën op een natuurlijke manier neutraliseren. Multi-Oral spray verzacht irritaties en verzorgt en optimaliseert het mondslijmvlies. Door de handige doseerspray, verspreidt de vloeistof zich gemakkelijk in de mond en over de slijmvliezen. De spray is eenvoudig in gebruik en overal mee naar toe te nemen. Praktisch voor onderweg, op het werk of op het nachtkastje.
Medisch hulpmiddel. Lees voor gebruik de gebruiksaanwijzing.

Meer informatie over Multi-Oral Spray